ویژگیهای جغرافیایی سوریه

  • مدیر
  • آذر 02, 1401
  • بدون دیدگاه

درباره سوریه
کشور سوریه با نام رسمی جمهوری عربی سوریه، در سواحل شرقی دریای مدیترانه در جنوب غربی آسیا واقع شده است. مساحت کشور سوریه ۴37،187 کیلومتر مربع است که شامل 1295 کیلومتر مربع از اراضی اشغالی رژیم صهیونیستی است. در مقام مقایسه کشور سوریه حدودا 18 برابر کشور لبنان، 8 برابر مساحت تحت اشغال رژیم صهیونیستی، 2 برابر اردن، یک چهارم ترکیه و کمتر از نصف عراق است.

ویژگیهای جغرافیایی سوریه
کشور سوریه به لحاظ جغرافیایی در یک موقعیت چهارراهی قراردارد. از سویی بوسیله دریا و خشکی با اروپا مرتبط است و از سوی دیگر از طریق کشور عراق به آسیا و خلیج فارس، از طر یق کشور اردن به دریای سرخ و خلیج عدن و از طریق ساحل غربی به دریا ی مد یترانه وصل می شود.
این سرزمین از دیرباز موقعیت تجارى حساسى داشته و محل اتصال بازرگانان اروپایى، آسیایى و آفریقایى بوده است و درواقع نقطه وصل مراکز صنعتى اروپا و کشورهاى تولیدکننده نفت در خلیج فارس مى باشد . این کشور همچنین به علت موقعیت جغرافیایى خود نقشى بسیار مهم در غرب آسیا ایفا نموده و در مجموعه کشورهاى مقاوم علیه سیاستهاى توسعه طلبانه رژیم صهیونیستی در منطقه مى باشد .

کشور مرزهای
طول نوار ساحلی سوریه 183 کیلومتر و مرزهای زمینی این کشور بالغ بر 2253 کیلومتر است. این کشور از شمال با ترکیه، از شرق و جنوب شرقی با عراق، از جنوب با اردن و از جنوب غربی با لبنان و سرزمین فلسطین اشغالی هم مرز است.
طول مرزهای کشور سوریه با ترکیه 822 کیلومتر، با عراق 605 کیلومتر، با اردن 375 کیلومتر و با لبنان 375 کیلومتر است. مرزهای این کشور با فلسطین اشغالی نیز 76 کیلومتر است.

آب و هوای کشور
آب و هواى سوریه معتدل مدیترانه اى است و چهار فصل جدا از هم و مشخص دارد و آسمان در اغلب روزهاى سال آفتابى است. دماى آن در فصل پاییز و بهار بین 20 تا 25 درجه سانتى گراد و در تابستان بین 30 تا 35 درجه سانتى گراد و در زمستان بین 5 تا 15 درجه سانتیگراد بوده و معمولا زمستان معتدل و بارانى است و منجر به باریدن برف در شهرها و روستاها نمى شود، اما بارش برف در کوه هاى بلند نظیر کوه الشیخ متداول است. تابستانهاى آن در استانهاى داخلى گرم و خشک و در استانهاى ساحلى گرم و مرطوب است. صحراى شام در مرکز سوریه قرار دارد و آب و هواى آن صحرایى است.

رشته کوه ها
سوریه دارای یک دشت ساحلی باریک است که در امتداد دریای مدیترانه، از شمال به جنوب می گذرد و در قسمتهایی از این منطقه، کوه ها مستقیماً به دریا می رسند . در سمت شرق، کوه األنصاریة با دشت ساحلی شمال به جنوب هم مرز است. متوسط عرض این کوه 32 کیلومتر و بلندترین قله آن 1562 متر است که در شرق الذقیه قرار دارد. در ضلع شرقی کشور، دشت غاب وجود دارد که در واقع دره ای 6۴ کیلومتری است و رود عاصی با عبور از این دشت، به ترکیه و دریای مدیترانه جریان دارد.
دامنه کوه شرقی لبنان نشاندهنده مرز سوریه و لبنان است. متوسط ارتفاع این رشته کوه از 2000 متر و بالاترین نقطه آن کوه حرمون (جبل الشیخ) با ارتفاع 281۴ متر است.
رشته کوه دیگر کشور سوریه «رشته کوه ابو رجمین» است که تا رشته کوه های الرواق (که تا حدودی با رشته کوه شرقی لبنان موازی است)، کمی به شرق امتداد دارد. در جنوب شرقی کشور، کوه «دروز» واقع است که تا 1800 متر ارتفاع دارد. همچنین «رشته کوه های بشری» نیز از قسمت مرکزی کشور عبور و در شمال شرقی گسترش می یابد .
سایر نواحی کشور سوریه نیمه کویری با زمین های کوهستانی است. این زمین ها در صورت بارندگی کافی به مراتع سرسبز تبدیل می شود.

رودخانه ها
سوریه در مقایسه با سایر کشورهاى عربى از رودخانه هاى بیشتری برخوردار است. مهم ترین رودخانه و منبع اصلی آب این کشور، رودخانه فرات است که از ناحیه شمال و از خاک ترکیه وارد سوریه شده و منطقه شرق و منطقه جزیره را درنوردیده و سپس وارد خاک عراق مى گردد. این رودخانه براى سوریه بسیار حیاتى بوده و بخش اعظم نیروى برق این کشور و همچنین آب کشاورزى مناطق مختلف آن را تأمین مى کند و دولت سوریه با کمک کشور شوروى سابق سدى به نام سد فرات بر روى این رودخانه ساخته است.
دومین رودخانه مهم سوریه رودخانه دجله است که این رودخانه نیز از ترکیه وارد سوریه، و پس از پیمودن پنجاه کیلومتر وارد خاک عراق مى شود. پیش از بروز جنگ نیابتی در کشور سوریه، رودخانه های دجله و فرات همیشه باعث بروز اختالفاتى بین سوریه و ترکیه می شده است.
از دیگر رودخانه هاى سوریه مى توان رودخانه «قویق» را نام برد که از ترکیه وارد استان حلب مى شود. این رودخانه سابقاً توسط دولت ترکیه مسدود شده بود و با توافقات به عمل آمده در سال 2007 ،به صورت جزئى بازگشایى شد .
رودخانه «عاصى» یکى دیگر از رودخانه هاى سوریه است که در استان حمص و حماه جریان دارد. علت تسمیه این رودخانه، بنا به قولى، پیچ و خم هاى فراوان آن است و بنا به قول دیگر علت تسمیه این است که این رودخانه برخالف سایر رودخانه ها از سمت جنوب به سوى شمال جریان دارد.
از دیگر رودخانه هاى سوریه میتوان به: رودخانه بزرگ شمالى در استان الذقیه، رودخانه یرموک در مرز سوریه و اردن، رودخانه بردى در استان دمشق، رودخانه خابور، رودخانه بزرگ جنوبى، و رودخانه عفرین اشاره نمود.

دریاچه ها
سوریه تعدادى دریاچه دارد که تمامى این دریاچه ها مصنوعى بوده و در پشت سدهاى جدیدالتأسیس آن قرار دارد، از جمله دریاچه هاى مذکور مى توان از «دریاچه االسد» نام برد که بر روى رودخانه فرات در استان الرقه قرار دارد و بزرگ ترین دریاچه سوریه به شمار مى رود. این دریاچه با طول 80 و عرض 8 کیلومتر در پشت سد الفرات تشکیل شده است و از آب آن براى تولید برق و آبیارى زمین هاى کشاورزى استفاده مى شود.
«دریاچه قطینه» نیز بر روى رودخانه العاصى با طول 30 کیلومتر و مساحت 61 کیلومتر مربع تشکیل شده است. همچنین می توان از دریاچه المزیریب و دریاچه البعث و دریاچه 17 نیسان بر روى رودخانه عفرین و دریاچه 6 تشرین بر روى رودخانه بزرگ شمالى و دریاچه خاتونیه و مسعده و بلوران در استان الذقیه و دریاچه الرستن در استان حمص و تعدادى دیگر از دریاچه هاى کوچک و بزرگ متفرقه در سوریه نام برد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *